Cito toets, wie verzint het?!

Lange tijd ben ik onzeker geweest over mijn kunnen, intelligentie en leren.
Toen ik in groep 8, te horen kreeg dat ik op vmbo-b terecht kwam, voelde dat alsof ik dom was. Het maakte me ram onzeker.
Ik was geen goeie of snelle leerling, rekenen ging me niet goed af, lezen ging langzaam en veel vakken (waar je nu toch geen kut meer aan hebt) vond ik alles behalve boeiend.
Mijn leraar zag ook wel dat school me niet zo boeide, ook al deed ik echt m’n best. Adhd was toen nog niet bekend bij mij en ik begreep toen al niet waarom ik zoveel onzinnigheid moest leren.

Mijn wereld was buiten, in de natuur, dieren en mensen ontdekken. Mijn passie lag bij muziek, tekenen, schilderen, verkleden, zingen.✨

Maar dat deed er allemaal niet zo toe, wat er wel toe deed, was één fckng toets waar je wordt beoordeeld op prestaties die je worden opgelegd, niet die komen vanuit je passie, vanuit je ziel of vanuit hetgeen wat jij graag doet en blij van wordt als kind.
In mijn ogen word je zo als kind vaak al gehersenspoeld, vergeet je wat je het leukste vind om te doen, en denk je dat zolang je hoge cijfers haalt, en iedereen trots op je is, dat je het pas goed doet en dat je dan slim bent.

“Mijn wereld was buiten, in de natuur.”

 Nog steeds kan ik me hierom boos maken omdat vele mensen hierdoor als kind al ‘n verkeerd zelfbeeld ontwikkelen en verder van zichzelf af komen te staan.

Ook ‘n goede baan, word gelinkt aan ‘n goede en hoge opleiding op hoog niveau. Bullshit!
Ook zonder hoge cijfers/opleiding kun jij zijn wat jij wil zijn💪🏻

Gelukkig ben ik er door de jaren heen achter gekomen dat ik helemaal niet dom ben, maar dat ‘t school systeem heel raar is.
Ik ben wijs, kan prima leren, als mij iets interesseert dan zuig ik het op als een spons. Ik heb heel veel kwaliteiten die mij zo naar het vwo zouden tillen als die werden meegerekend bij de Cito toets😜

Maar, ieder mens is uniek en heeft kwaliteiten, ook jij! En daar kan geen toets tegenop!
En NIEMAND doet het zoals jij, dus fuck die cijfertjes! Het enige wat er toe doet is wat voor cijfer jij jouwzelf en jouw kwaliteiten geeft.
Ben jezelf✨

~Wat maakt jou blij?
~Waar ligt jouw passie?
~Wat vond jij het leukste om te doen als kind?

Mail Noortje

 Bel Noortje

< Terug naar blogoverzicht